Γιάννης Καλοκύρης - Σύντομο βιογραφικό

 

 

* Σύμβολα - Επιρροές

 

 

 

O Γιάννης Καλοκύρης γεννήθηκε το 1962, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα ορεινά Ανώγεια (ο Ψηλορείτης ήτανε κοντά κι έξω λυσσομανούσε ο άνεμος κι έπεφτε πυκνό το χιόνι), κλεισμένος τον περισσότερο καιρό μέσα σε μια πολύχρωμη διάφανη σφαίρα – δίπλα στη φωτιά - την οποία εγκατέλειπε περιστασιακά για να επισκεφθεί για λίγο τον εξωτερικό περιβάλλοντα κόσμο.

 

Όπως καταλαβαίνετε, είναι οριστικά και αμετάκλητα επηρεασμένος από την Κρητική Γη, τα πολύχρωμα βουνά της με τα χόρτα και τα βότανα, τα ξωτικά και τις νεράιδες της Κρήτης, τα παρδαλά κατσίκια και τις κατσούλες, τις χιλιάδες μυρουδιές που πλανιόνταν στον αέρα και μοσχοβολούσε ο τόπος, το ζεστό φως του νησιού (άλλοτε σκληρό και ανελέητο κι άλλοτε γλυκό και παιχνιδιάρικο), αλλά κι από τις θάλασσες και τους βυθούς της, τους χαρταετούς και τους γυπαετούς, τους ιπτάμενους λαγούς και τις χελώνες της, τους ιπτάμενους δίσκους της κλπ κλπ.

 

 

Βαθιά σημαδεμένος είναι επίσης και από τους ανθρώπους της Κρήτης και τις ασχολίες τους. Τις μαυροντυμένες γριές με τις πολλές καμπούρες, τους μαυροντυμένους άντρες με τις πολύχρωμες προσωπικότητες, τους εξωγήινους καντηλανάφτες, τις γοργόνες, τις λύρες, τα λαούτα, τους αργαλειούς και τα πολύχρωμα υφαντά, τις τσάπες, τα σκαπέτια, τα δρεπάνια, τα τουφέκια και τις μπαλωθιές. Όλοι είχαν κάτι το μαγικό (και ξεροκέφαλο) πάνω τους κι ο καθένας τους ήταν από μόνος του μια ιδιαίτερη περίπτωση.

 

Από πολύ νωρίς παρατήρησε πως οι άνθρωποι, αν τους κοιτούσες από μπροστά, είχαν ξεκάθαρα περιγράμματα (δηλαδή, ο ένας άρχιζε εκεί που τελείωνε ο άλλος) κι ότι έμοιαζαν να είναι μόνοι τους (παρόλο που τους συναντούσες αρκετά συχνά σε μεγάλες παρέες). Όμως, αν τους κοιτούσες από το πλάι, τα περιγράμματα ξεθώριαζαν και τα πράγματα γίνονταν πιο συγκεχυμένα (δηλαδή με κάποιο τρόπο, ο ένας βρισκόταν εκεί που ήταν ο άλλος κι όλα ήταν ενωμένα και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους).

 

 

 

* Τεχνοτροπίες - Μοτίβα

 

 

 

Οι παραπάνω επιρροές εμφανίζονται σαν επαναλαμβανόμενα μοτίβα / στοιχεία στη ζωγραφική του. Έτσι συχνά στο έργο του, συναντά κανείς μεγάλες μύτες (για να μυρίζουν καλύτερα), μεγάλα μάτια (για να βλέπουν καλύτερα), πολύχρωμα βουνά γεμάτα με μικρά έγχρωμα αντικείμενα, διάφορα πετούμενα και ιπτάμενα μπαλόνια να αιωρούνται εδώ κι εκεί, θάλασσες, ψάρια και βυθούς, παρδαλά κατσίκια, εξωτικά δέντρα και ύποπτες / ανύποπτες φιγούρες με ξεκάθαρα (και ενίοτε όχι και τόσο ξεκάθαρα) περιγράμματα, μάγους, μυστήρια σύμβολα, Ήλιους – Σελήνες, αρχέγονες πηγές του Φωτός και του Σκότους κλπ κλπ.

 

Τα έργα είναι έγχρωμα ή ασπρόμαυρα και έχουν φτιαχτεί συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με άλλες πιο σύγχρονες. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι το σκίτσο με οτιδήποτε έχει σταθερή μύτη στην κάτω μεριά (μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους, κραγιόνια, πένες κλπ), η ζωγραφική με υδροχρώματα και ακουαρέλες (τα λάδια τα χρησιμοποιεί κυρίως στα φαγητά και τις σαλάτες), η ημιψηφιακή ζωγραφική (το αρχικό σχέδιο γίνεται πάντα με φυσικά μέσα –  κατόπιν ψηφιοποιείται

- και στη συνέχεια μπαίνουν  τα χρώματα με εξομοιωτές φυσικών πινέλων), το κολλάζ, αλλά και διάφορες άλλες μικτές τεχνικές όπως μεταξοσκωλικοτυπίες, ορνιθογραφίες και μηχανογραφίες, δαντελοτυπίες, καγκελοπορτοραφίες, αυγομυτογραφίες κλπ.

 

 

* Δραστηριότητες - Εκδόσεις

 

 

 Η μεγάλη του αγάπη – εκτός από τη διδασκαλία και την εκπαίδευση -  είναι οι έναστροι ουρανοί και η  μελέτη των μυστηρίων του Σύμπαντος και βέβαια η εικονογράφηση και η συγγραφή παιδικών βιβλίων. Αρκετά συχνά συνδυάζει ή «ντύνει» τα σκίτσα του με  ΚΕΙΜΕΝΑ, χρησιμοποιώντας την τεχνική της επεξηγηματικής ή σημειωματικής κατάδειξης -  όπως άλλωστε και όλη η υπόλοιπη οικογένειά του («αυτό είναι ένα πόδι…», «την τυρόπιτα πρέπει να την ζεστάνετε πριν τη φάτε») κλπ κλπ.

 

Μέχρι το 1998 χρησιμοποιούσε στα έργα του το ψευδώνυμο JBG, αλλά μετά την επίσκεψη του στο νησί Arran (ένα νησάκι στη Σκοτία κοντά στη Γλασκόβη)  και την επικοινωνία που είχε με τα πνεύματα του δάσους καθώς και τη συνάντησή του με τους τοπικούς Δρυίδες, αποφάσισε να υπογράφει ως Arran.

 

 

Είναι αυτοδίδακτος στον τομέα της εικονογράφησης (όπως και σε διάφορους άλλους τομείς άλλωστε), αλλά θεωρεί δασκάλους του (έστω και εξ’ αποστάσεως) πολλούς και διάφορους ζωγράφους και σκιτσογράφους, των οποίων το έργο μελέτησε επισταμένως. Μερικούς απ’ αυτούς που θεωρεί τους πιο σημαντικούς, μπορείτε να δείτε εδώ:  «Αγαπημένοι ζωγράφοι, σκιτσογράφοι».

 

Σκίτσα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και διάφορα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και έχουν κατά καιρούς εκτεθεί σε ψηφιακές γκαλερί στο διαδίκτυο. Το πρώτο του βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά με τίτλο: «ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΑΟΡΑΤΟ ΚΑΙ Η ΓΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ 100 ΚΑΜΠΟΥΡΕΣ», κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013.

 

 

---

Πληροφορίες επικοινωνίας

 

 

Πληροφορίες, επικοινωνία, ταχυδρομικοί πελεκάνοι κλπ…  στο  arran@aegean.gr

 

 

 

 

Ιπτάμενη βόλτα στην εξοχή…

   

 

Πανίδες και χλωρίδες του επόμενου δάσους

 

…με τα πολύχρωμα δέντρα.

 

 

 

Copyright 2011  - 4552 Γ. Καλοκύρης - Το περιεχόμενο των ιστοσελίδων αυτών διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο μετά ή άνευ επεξεργασίας.